Gennem årene har dinTANDLÆGE besvaret i hundredevis af spørgsmål om tænder og tandsygdomme. Svarene har vi inddelt i 10 kategorier, som du finder herunder.
Betale for ny knækket porcelænstand?
Hej, jeg vil gerne vide om der er nogen form for dækning af porcelæn tænder eller hvad de nu hedder.. fik sat 3 stk i munden d. 21 december 2012, hvor den ene så har været lidt for høj og mangler et hjørne nu.. og synes sådan nogle tænder er meget dyre fik det dog lavet på forsikring dengang.. så vil bare høre om der er nogen anden udvej end at skulle betale for at få isat en ny.. ps. det er ved jer den er sat i.
Kære Kasper,
Du skal ringe til din tandlæge hurtigst muligt og fortælle, at en af tænderne er knækket. Så vil du få en tid, så tandlægen kan kigge på, hvad der er sket. Hvis det kun er et lille hjørne, kan det måske slibes til. Hvis det drejer sig om et større stykke, skal tanden laves om. Da det ikke er så lang tid siden, den er blevet lavet, vil det være en garantisag, med mindre du har udsat tanden for en belastning ud over, hvad man normalt byder sine tænder.
Jeg er lidt ked af, at du synes, porcelænstænder er dyre. For mig er noget der er dyrt ikke pengene værd. Vi kan imidlertid godt være enige om, at de koster mange penge, men det skulle gerne vise sig, at være en god investering i dine tænder, som holder længe.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Implantat eller bro?
Som ung væltede jeg på min cykel og slog begge mine fortænder. Den ene døde og blev rodbehandlet og fik sat en krone på og den anden røg helt ud. Istedet for den der røg ud fik jeg lavet et implantat, som nu desværre er gået løs. Derfor går jeg i overvejelser om hvad jeg skal vælge, et nyt implantat eller en bro?
Kan man sige noget om hvad man bør foretrække, hvis begge behandlingsmuligheder er foreligger?
Mht. en bro så er min ene fortand jo allerede slebet til og kan få en bro sat på. Men vil en bro løsning være lige så holdbar til fortænderne som et implantat?
Mvh Bent Jakobsen
Kære Bent,
Dit spørgsmål er ikke let at svare på, da jeg ikke har set, hvordan forholdene er i din mund, men jeg vil forsøge alligevel.
Der er en række forhold, der er afgørende for, hvad der er det rigtige valg for dig. Er nabotænderne til implantatet intakte, vil det være oplagt at sætte et nyt implantat ind. Problemet her er, at du fortæller, at det implantat, du fik som ung, er gået løs. Dette kan have forårsaget tab af knoglesubstans, så det ikke er muligt at indsætte et nyt. Man kan i så fald forsøge med at opbygge knoglen igen. Der kan laves rigtig mange krumspring, men problemet er at du selv skal betale for behandlingen.
Generelt kan det siges, at implantater i bedste fald holder lige så længe, som behandlinger lavet på dine egne tænder - f.eks. en bro. Umiddelbart lyder det, som om en bro ville være en god løsning, især, hvis den krone du har på den anden fortand, trænger til at blive fornyet af faglige og/eller kosmetiske grunde.
Mit bedste råd er at tale med din tandlæge, så du kan få den rådgivning, der tager højde for alle aspekter lige præcis i din mund.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Øm pga. bro
Har en bro i venstre undermund. Sat på implantater. Røngten viser, den sidder på meget lidt knogle. Men vi venter til den vælter helt siger de kloge.... Den er øm, når jeg tygger, og når jeg skubber til den med tungen. Men den sidder fast. Mit spørgsmål er, om det er noget, man yderligere kan gøre noget ved? Om det er normalt med smerte.
Kære Anders,
Det er ikke altid implantatbehandlinger lykkes og det lyder som om du er blandt de uheldige. Der er ikke andet at gøre ved smerterne end at fjerne de dårlige implantater. Fortæl din tandlæge at du har ondt og at du ønsker at få gjort noget ved det. Så kan I få en snak om hvad der kan gøres og hvornår.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Kroner i stedet for bøjle?
Jeg er en 21-årig ung gut, som har haft overbid siden teenage-alderen, hvor jeg blev tilbudt togskinner, men nægtede da jeg syntes det var for grimt. I dag fortryder jeg desværre, at jeg ikke gik med den bøjle i 2 år. Det er nemlig begyndt at irritere mig rigtig meget. En pris for bøjle løber nemt op i 30000,- herhjemme og det er simpelthen for meget. Det er kun de 4 øverste tænder som det er galt med - og altså "stritter" lidt. Har overvejet den mulighed om det kan laves med kroner så det passer til mit bid og på den måde bliver rettet - er det muligt?
Kære Niclas,
Nu har jeg ikke set dig, men det er sandsynligvis ikke muligt at rette overbidet med kroner. Det er relationen mellem overkæbe og underkæbe, der skal ændres og ikke tændernes stilling i kæben isoleret set.
Har du et stort overbid ( 10 mm eller mere) og du bider dig selv i ganen med tænderne i undermunden, er der en mulighed for at få det ordnet gratis i offentligt regi. Tag en snak med din tandlæge om det er en mulighed for dig.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg har fået fjernet en kindtand i højre undermund. (den store af dem) pga en død rod der er behandlet for flere år siden, hvor der nu var betændelse igen. Jeg har fået en tid til at få sat implantat i, men jeg er helt ærlig i tvivl om jeg vil have det lavet. Jeg trives fint uden den tand, det kan ikke ses kosmetisk, og jeg syntes det er sindssygt mange penge jeg skal af med lige nu. Hvad hvis jeg vælger ikke at få det lavet nu. Kan det så evt laves senere hvis jeg skulle få lysten til det? Er det helt åndssvagt ikke at få det lavet? (jeg er 36) Hvor længe kan jeg regne med at sådan et implantat holder?
Mvh Elisabeth
Kære Elisabeth,
Vi har 2 store kindtænder i hver side, så måske har du allerede fået fjernet en, så der kun er de små kindtænder tilbage i den side? Der er en risiko for at kindtænderne i overmunden begynder at vokse længere ned, så de tager pladsen, når der ingen 'underbo' er mere. Der udover, synes jeg, det skal være, fordi du mangler noget at tygge med, at du få isat et implantat. Såfremt kindtænderne i overmunden bliver hvor de er, kan du altid få lavet implantater senere. Det er helt klart, at du ikke kan regne med, at implantatet holder dit liv ud, når du ikke er ældre. Statistisk set er der efter 10 år 10 % af implantaterne, der er mistet, hvilket vil sige, at de 90 % stadig sidder der. Holdbarheden af implantater er meget afhængig af, hvordan du passer dem i hverdagen. Jo bedre mundhygiene jo længere holder de.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg har været så uheldig at falde og brække højre fortand 1 og knust højre fortand 2.
Tandlægen har foreslået en treledet bro (der skal gå over den ikke ødelagte og gode fortand over til fortand 2). Jeg spurgte på et implantat, men tandlægen mente, at jeg ikke havde nok knogle (jeg er 69 år). jeg er så indstillet på at få en bro, men var meget betænkelig ved at skulle have filet den gode venstre fortand ned. Den knuste tand fik noget midlertidigt plast og den knækkede fortand 1 - hænger kun ved, fordi der blev placeret en klat plastik på bagsiden af den.
Jeg plejer at have pæne regelmæssige tænder i overmunden - tænderne danner en lige linje og ingen 'stikker ud'. Jeg går nu og venter på broen med to påsatte kunstige tænder på de nedfilede tænder. Nu fortæller min tandlæge mig i dag, at man bliver nødt til at file tænderne i undermunden så jeg kan få et ordentligt bid. Begrundelsen er, at mine tænder sidder meget tæt. Det har de jo hele tiden gjort- og jeg forstår ikke begrundelsen. Det eneste jeg kan tænke mig til er, at broens tænder er blevet længere. men det er jeg ikke interesseret i. Jeg vil gerne have en bro, hvor tænderne sidder i lige linje som før. I forvejen står hele denne tandhistorie som et mareridt for mig. Jeg ser for mig, hvordan dette udvikler sig til en never ending story med rodbehandlinger, kroner osv. fordi der også skal files i de sunde ikke behandlede undertænder. Jeg har lyst til at nægte den nedfiling - og forlange at broen indpasses de tænder jeg har i forvejen. Jeg fremstår uden tvivl psykisk ustabil hos tandlægen, da jeg både har grædt i tandlægestolen, da min gode, pæne fortand blev filet ned, og også har stillet mange nervøse spørgsmål i det hele taget. Er det normalt at man nedfiler undertænderne? Tandlægen ( der er min nye tandlæge, da min gamle tandlæge gik på pension) er meget venlig og medfølende, men det ændrer altså ikke på at jeg er skeptisk over for det, der sker.
Venlig hilsen Dorte
Kære Dorte,
Det er rigtig træls at få ødelagt sine tænder, fordi man falder. Jeg synes umiddelbart, det er en god ide med en bro. Et implantat holder i bedste fald lige så godt som en bro.
Jeg kan godt forstå at du er betænkelig ved, at der skal slibes på dine tænder i undermunden. Det kan nogen gange være nødvendigt fordi det ikke er muligt at skabe den fornødne plads til materialet i broen. De tænder i overmunden der beslibes har en nerve i midten, der skal tages hensyn til. Derfor kan det være nødvendigt at skabe den sidste plads ved at slibe en smule på dine tænder i undermunden. Det behøver ikke at betyde at dine nye tænder i overmunden bliver længere. Det burde være muligt at du kommer til at se ud ligesom du gjorde før uheldet. Det vigtige er, at du fortæller tandlægen hvis du ikke er tilfreds med dit udseende, når du får sat broen på plads. Så må den laves om indtil du er tilfreds.
Held og lykke med projektet og prøv at lade være med at tage sorgerne på forskud.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Implantater
Jeg har et spørgsmål om implantater. Jeg har fået trukket alle mine tænder ud og jeg ønskede kun at få tænder hvor man kan se dem, men de har givet mig i hele munden og de gør meget ondt. Jeg har sagt at jeg ønsker at de evt sætter dem fast med en bøjle, kan man det? Jeg bliver dårlig hver gang jeg forsøger at tage dem ud. Hvad gør jeg?
Hilsen Lise
Kære Lise,
Det lyder som om, du har fået aftagelige proteser. De kan ikke laves, så der kun er tænder, der hvor det kan ses. Det er simpelthen ikke muligt at få dem til at sidde fast. Det er ikke muligt at lave bøjler, da det kræver, at der er nogle af dine egne tænder til at sætte bøjlerne omkring.
Implantater er "nye" rødder, der sættes i din knogle, som proteserne så kan sidde fast på.
Jeg håber, du kan bruge mit svar. Du bliver imidlertid nødt til at tage en snak med den tandlæge/tandteknikker, der har lavet dine tænder for at få at vide, hvad muligheder der er for dig.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej. Jeg vil gerne spørge om det er muligt at sætte en krone på en kindtand, hvor der kun er meget lidt tand tilbage. Kan man opbygge resten eller hvad gør man?
Hilsen Karin
Kære Karin,
Jo mere tand der er tilbage, jo lettere er det at lave en krone, der holder. Hvis tanden ikke allerede er behandlet kan det blive nødvendigt at rodbehandle den for at kunne lave en stifttand. Det er også muligt at der er så lidt tand tilbage at det ikke længere er muligt at sætte en krone på. I så fald må du tale med din tandlæge om mulige alternativer.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Er min tandblegepen skadelig?
Jeg har købt en tandblegepen "bright white smiles" men vil godt lige høre en fagpersons mening inden brug.
Den indeholder: Glycerine 70%, Deionized Water 19%, Carbopol 5 5%, Trielhanolamine 3%, Studium probate 2 5%
Er den skadelig at bruge? På forhånd tak for svaret.
Med venlig hilsen Tina
Kære Tina,
Der er kommet ny og meget strenge regler for brug af blegemiddel til tænder i Danmark. Efter disse regler er koncentrationen af virksomt stof sat ned, og det må kun foregå på tandklinikker - altså ingen hjemmeblegning.
Når jeg kigger på de stoffer du har listet op, er der ingen af dem, der vil virke blegende på dine tænder. Et af stofferne bliver brugt til at fjerne øjenmakeup og resten af stofferne er fyldstoffer. Så det eneste sted, blegepennen har virkning, er vist i fabrikantens lomme.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Følsomme tænder efter blegning
Jeg har for en måned siden fået en permanent (en time) tandblegning - pearl White produkt. Jeg kan i dag mærke, at jeg har fået folsømme tænder, forstået på den måde, at jeg kan mærke, når jeg har spist mad. Det er ligesom mine tænder kradser, især hvis jeg har spist mad der er krydret. Er det normalt? Er der nogen produkter jeg kan købe for at forbedre min situation - fjerne sensitive følelser? Jeg blev ellers glad for at mine tænder er blevet hvidere, men det er lidt ubehagelig med de kradser følelser, samt jeg er bange for at tandblegning måske har ført til at jeg er mere disponeret til tand problemer?
Mange tak på forhånd for at give mig afklaring ift mine spørgsmål. MVH Jennifer.
Hej Jennifer,
Det er et kendt fænomen, at tænderne kan blive mere følsomme efter en tandblegning. Det er en bivirkning, som man må regne med, og som jeg håber, du blev informeret om inden blegningen.
Det går over igen, så du behøver ikke være bange for, at dine tænder har taget varigt skade.
Der findes specielle tandpastaer mod følsomme tænder. Jeg synes, du skal prøve at bruge en af dem. Hvis det ikke hjælper, skal du kontakte din tandlæge.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Kan man få bleget tænder, hvis man har en implantat (højre fortand)? Tager implantatet skade, bliver det bleget og bliver samme farve som resten af tænderne?
-Er der andre ting jeg burde vide med blegning af tænder vedr. implantater?
Hej Helena,
Jeg må desværre bedrøve dig med at implantatkronen ikke bleges ved blegning af dine tænder. Hvis ellers den passer fint i forhold til dine tænder nu, vil den efter blegning fremstå for mørk.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg har i min barndom slået min ene fortand ved en faldulykke. Derfor har tanden altid har været en smule mørkere og mere gullig end de andre tænder. Det sidste års tid er den blevet synligt mørkere, og det er til stor kosmetisk gene. Iflg. min egen tandlæge har nerven trukket sig langt tilbage og tanden er forkalket indefra, hvilket bevirker misfarvningen. Jeg er i tvivl om jeg skal vælge blegning eller porcelænsfacade? Umiddelbart virker blegning som den mindst invasive behandling, men kan sådan en beskadiget tand overhovedet bleges? Det skal nævnes at jeg blot er 23 år og derfor skal leve med tanden mange år endnu.
På forhånd tak, Cecilie
Hej Cecilie,
Du har helt ret i at blegning er den mindst invasive behandling. Det er ikke altid muligt at blege en gullig tand, men man kan jo prøve og lykkes det ikke, er der ingen skade sket med tanden. Det værste, der kan ske ved det, er at pengene er spildt. Men det er så heller ikke så forfærdeligt dyrt at blege en enkelt tand.
Hvis du vælger en facade, hvilket kan blive rigtigt flot, så ”hænger du på den” resten af livet. Forstået på den måde, at når facaden engang ikke holder mere, er du nødt til at få lavet en ny facade, da der jo er slebet noget af tanden.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej,
Jeg har haft bøjle på i godt og vel 3 år. Nu skal jeg have den af her på onsdag, men jeg glæder mig ikke - langt fra. Jeg har nemlig altid haft sådan en slags brun plet på min fortand, den brune plet er meget stor, og det første man lægger mærke til, hvilket jeg er rigtig ked af. I alle de år jeg har haft bøjle på, har den været dækket af den klods jeg har på fortanden - dog kunne man se den lidt, men det lagde man ikke mærke til. Og nu bliver det igen et problem med den plet. Og især det faktum, at jeg først kan få det ordnet når jeg bliver 18. Derfor vil jeg spørge, om man godt kan købe en tandplejningspen, og at pletten bliver reduceret? Altså om det er farligt, og om det overhovedet ville kunne reducere det?
Tak for jeres tid.
- Anita.
Kære Anita,
Det er rigtigt træls at have sådan en fortand. Jeg tror ikke, det er muligt at blege den væk, og slet ikke med de midler du selv kan købe lovligt. Jeg tror, den skal bores væk, og så skal der lægges en plastfyldning. Nu er det svært for mig at rådgive dig, da jeg ikke har set pletten. Jeg synes, du skal tale med din tandlæge i børnetandplejen, og høre om han/hun ikke kan gøre noget med det samme. Fortæl hvor stort et problem det er for dig. Fortæl hvis du har svært ved at skulle smile og vise tænder, eller hvad nu dit problem er. Så er jeg sikker på, at din tandlæge vil hjælpe dig, hvis det er muligt.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej,
Jeg er kunde hos jer, og ville høre om i kunne svare på et spørgsmål omkring mine tænder.
Mine tænder er natuligt ret gule, og jeg har derfor kigget nærmere på at blege dem. Jeg har hørt meget om "Crest Whitestrips" Og ville høre om i havde noget kendskab til dem? For Eksempel skader de mine tænder? Hvis ikke i kender dette produkt, har i så nogle andre forslag til mig?
Håber i vil hjælpe mig.
Kære Cecilia,
Jeg har søgt på produktet og kan ikke se, hvad det indeholder. Der står, at det er det samme virksomme stof, som tandlæger bruger, men jeg kan ikke se koncentrationen. Allerførst er det ikke lovligt i Danmark at sælge blegemidler til hjemmeblegning. Dernæst er de fleste midler, man kan købe på internettet, uvirksomme - og hvis de virker, er det ulovligt at importere dem. Så tag en grundig snak med din tandlæge om blegning, og beslut så derefter, om det overhovedet er nødvendigt. Jeg synes personligt, det er en uskik, at det er på mode med WC-kumme-hvide tænder.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej (:
Jeg har et spørgsmål omkring den her nye trend, oil pulling, som er i omløb. Man skal skylle sin mund med olie fx kokosolie eller sesamolie i ca. 5-20 minutter, hvor man derefter at have gjort det dagligt skulle få hvidere tænder. Er det noget, jeg skal tro på og eksperimentere med?
Kære A,
Det korte svar er nej. Der skal en form for syre til for at gøre tænderne hvide og det er der ikke i olie.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg har lige fået foretaget en operativ fjernelse af en visdomstand, og tænke egentlig at det ikke ville gøre ondt med bedøvelse. Det gjorde sgu ondt alligevel, og smerten tog til efter ca. en halv time, selvom jeg havde fået mere bedøvelse. Jeg har fået at vide at den anden også skal fjernes, men jeg kan næsten ikke overskue det. Jeg kan se at stort set alle tandlæger tilbyder smertefri behandling. Jeg er lidt i vildrede og ved ikke om jeg skal finde en ny tandlæge?
Kære Kristian,
Det lyder ikke rart, det du har været ude for. Desværre er det ikke altid, vi tandlæger kan holde, hvad vi lover. Nogle gange kan det være rigtigt svært at opnå fuldstændig smertefrihed. Dernæst er der forskel på tandlæger, og hvor gode de er til at bedøve. Jeg vil foreslå, at du tager en snak med din tandlæge, om hvorfor det ikke var muligt at få bedøvelsen til at virke. Så kan du ud fra den snak beslutte, om du skal prøve en anden tandlæge. Det er altid rart som tandlæge at få tilbagemeldinger fra patienterne, så man har mulighed for at blive bedre.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej !
Er det normalt at noget af kæben brækker af ved udtræk af visdomstand i overmunden?
Kære Miriam,
Jeg vil ikke kalde det normalt, men det sker somme tider. Grunden til det sker er, at visdomstandens rod kan bøje så meget bagover at det er umuligt at fjerne tanden uden det knoglestykke der sidder på den side der vender ned i halsen følger med.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej.
Jeg har lige et par spg.
For 2 måneder siden fik jeg opereret min visdomstand ud. Den sad i undermunden, venstre side. Jeg fik den ud hos en specialtandlæge. Den sad virkelig tæt på nerven. Jeg er her efter 2 måneder, fuldstændig følelsesløs i halvdelen af undermunden. Fra midten af den nederste læbe og helt ned til hagen. Tandkød og tænder kan heller ikke mærkes. Ikke andet end en snurren en gang imellem.
Nu ved jeg at der kan gå op til et år før følelsen kan komme tilbage.
Mit spørgsmål er, Hvis den nu ikke kommer tilbage, hvad gør jeg?
Skulle jeg have meldt det til min egen forsikring, eller går det på tandlægens forsikring?
Hvad skal jeg gøre om 10 måneder hvis den ikke er kommet retur?
Hilsen Sheena :)
Kære Sheena,
Det er, for at sige det på godt jysk, rigtig træls, når det går sådan, som du beskriver. Der er desværre ikke andet at gøre end at vente og håbe. Hvis følelsen ikke kommer tilbage, har tandlægen en forsikring, der vil give dig en erstatning. Det giver dig jo desværre ikke følelsen tilbage. Den bliver du i givet fald nødt til at lære at leve med.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Min datter på 18 skal ha fjernet begge sine visdomstænder i undermunden af ungdomstandplejen. De vil gøre det med en uges mellemrum. Er det ok ??? eller lige tæt nok på hinanden. Jeg har selv prøvet det for snart mange år siden, og mener, at der går lidt tid før man kan gabe så højt, at det ville være muligt at kunne operere en uge efter!!!
Kære Eva,
Det kommer helt an på, hvordan den første visdomstandsfjernelse forløber. Hvis din datter kan gabe og er ovre sine smerter, er det intet i vejen for at fjerne den næste visdomstand efter en uge. I kan jo altid udsætte tiden, hvis det viser sig, at det ikke kan lade sig gøre.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej,
Jeg fik for snart en måned siden opereret en visdomstand i undermunden ud. Alt er nærmest gået galt i den forbindelse, og jeg er så ulykkelig. Ingen kan forklare mig noget, og min tandlæge ligner et stort spørgsmålstegn.
Mine rødder var nærmest lukket sammen, og inde i det hul de dannede, løb en blodåre samt en nerve mener tandlægen.
Derfor er jeg nu helt følelsesløs i venstre side af min underlæbe, hage og indersiden af kinden og ydersiden at mit tandkød. Det er dog ikke det værste. Jeg kan stadig ikke gabe helt op, og hver morgen må jeg starte forfra med at træne min kæbe. Det gør ondt i min kæbe, og venstre side at min tunge. Skal siges at jeg fik en stor blodansamling, men det ligner den er væk. Tandlægen har indtil videre brugt den som grund.
Min tunge føles tør og ru. Synes jeg har nok spyt, men er tør på tunge og i svælg. Vågner om natten og er knastør. Min kind føles stiv. Udover det sagde tandlægen at det ikke ville kunne ses, men min læbe går lidt længere op i venstre side.
Jeg har en tid på Riget i februar. Men jeg vil så gerne have lidt at vide, om hvad det er der sker med mig, og hvad jeg kan forvente. Hvordan kender jeg forskel på om det er en bedøvelsesskade og en nerveskade. Jeg kunne ikke blive bedøvet ordentligt, så han kaldte på en assistent der kom med noget andet bedøvelse. Det gav et jag, da han bedøvede mig med det. Og det har jeg læst godt kan være en bedøvelsesskade. Men kender ikke forskellen på symptomerne.
Håber du kan give mig nogle svar.
Mvh. Maria
Kære Maria,
Om det er en bedøvelsesskade, eller om din nerve er beskadiget, fordi tanden så at sige var groet ned omkring nerven, er fuldstændig lige gyldigt. Resultatet er det samme: En beskadiget nerve. Der vil inden for det første års tid være mulighed, for at nerven heler - delvis eller helt. Så i første omgang må du væbne dig med tålmodighed, og afvente tingenes gang. Det er gode tegn, hvis det f.eks. begynder et snurre i læben, som det gør, når en bedøvelse forsvinder.
Det bedste, du kan gøre lige nu, er at prøve at fokusere mindre på alle dine symptomer. Jeg ved godt, det ikke er nemt. I værste fald vil det være en varig nerveskade, som du må lære at leve med, men HUSK: Det kan først afgøres om tidligst 1 år.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej,
Jeg har utroligt ondt i min visdomstand, mit tandkød er hævet og ømt, og det gør ondt hver gang jeg synker. Men jeg er i tvivl om I kan gøre noget, for tanden skal vel vokse ud?
Med venlig hilsen Hannah
Kære Hannah,
Du skal se at komme af sted til tandlæge for at få gjort noget ved den betændelse, det lyder som om, du har rundt om din visdomstand. Ofte er der ikke plads til visdomstænderne, så den vokser temmelig sikkert ikke helt ud. Hvis du har haft infektion der flere gange, skal du have den fjernet. Det kan sagtens lade sig gøre, selv om den ikke er helt fremme. Indtil du får en tid, kan du skylle munden i Klorhexidin 0,1%. Følg anvisningen på flasken. Det kan købes i håndkøb på apoteket.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej dinTANDLÆGE,
Fik for 6 dage siden opereret en visdomstand ud, højre side, nederst. Fik at vide inden at nerve lå tæt ved. Den drillede lidt undervejs, blandt andet pga en "klump rod" og nogle andre skæve rødder, men der blev skåret og brækket, og den kom ud. Lige siden har jeg været "bedøvet" i hage og nederste læbe, samt i gummer og tænder- samme sted. Det gør frygtelig ondt. Det brænder, summer, sover og følelsen i mine tænder er, som om at der sidder et stk æbleskræl, som gør at der er for lidt plads. Det isner og generer. Selve stedet hvor den blev hevet ud, er der egentlig ikke noget med. Og i det område er følelsen også fin og normal. Jeg er helt grøn/gul på kinden. Jeg er klar over der kan være sket noget med nerven. Og jeg har ringet op til kæbekirurgen, som sagde at jeg skulle ringe igen om 3 uger, hvis det stadig var der. Men jeg bliver idiot, for at sige det mildt! Er der noget som helst jeg kan gøre? Og kommer den normale følelse nogensinde tilbage? Jeg er desperat.
Med venlig hilsen Maibritt
Kære Maibritt,
Det er rigtigt træls, når den slags sker. Jeg kan ikke komme på andet at anbefale dig end smertestillende. Jeg går ud fra, at det er prøvet og ikke virker. Ring til den tandlæge, der har fjernet tanden og spørg, om der er noget smertestillende medicin, der virker. Det er umuligt på nuværende tidspunkt at sige, om det bliver helt normalt igen, men jeg synes, det lyder som et godt tegn, at du kan mærke snurren, kulde og varme. Det tyder på, at nerven kun er klemt og ikke revet over. Så du bliver nødt til at have tålmodighed.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Kære dinTANDLÆGE,
Jeg har for ca. tre fire uger siden fået lavet en tandrensning og tandrodsrensning, efterfølgende kunne jeg intet mærke og havde ingen smerter, udover lidt ømhed. For lidt over en uge siden fik jeg lavet en fyldning i min visdomstand i højre side af min overkæbe og har siden haft smerter. Ikke i min visdomstand men de tre tænder foran i samme side af overkæben. Det føles som om at der sidder noget i klemme mellem tænderne og smerten sidder i kæben og kinden, føles det som. Mens tandkødet mellem tænderne er meget ømt. Jeg ryger ikke smøger, men ryger jævnligt en joint. Kan det stadig være de dybe lommer efter tandrods rensningen eller kommer det fra visdomstanden? Forstår bare ikke hvordan den kan påvirke tandkødet? Det er meget frustrerende, var til tandlægen for ar få det tjekket, men hun kunne ikke se noget galt og nævnte selv det med lommeren, men er det naturligt så lang tid efter? Håber virkelig at i kan hjælpe.
Venlig Hilsen
Mikkel A.
Kære Mikkel,
Jeg håber dine symptomer er forsvundet på nuværende tidspunkt. Hvis de ikke er må du kontakte din tandlæge igen.
Mit gæt er at dine smerter stammer fra de arbejdsgange der er nødvendige for at lave en god fyldning. Det er vigtigt at opnå god kontakt mellem fyldningen og nabotanden. Her gætter jeg på at tandlægen har haft en kile mellem dine tænder for at opnå denne kontakt. Det ville forklare smerterne i tandkødet i dette mellemrum og det ville også forklare den følelse du har af at "der sidder noget imellem tænderne". Begge gener burde forsvinde af sig selv ret hurtigt. Hvis kontakten ikke er tilstrækkelig god mellem fyldning og nabotand vil der sætte sig madrester fast hver gang du spiser. Dette kan forårsage huller og parodontose.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej dinTANDLÆGE,
Jeg har et måske lidt indviklet spørgsmål.
For 2 år siden fik jeg lavet to huller, en i hver side af overmunden.
Her midt i december faldt den ene plumpe ud og min tand flækkede.
Min tandlæge kunne se på røgten, at der var hul igen UNDER den anden plumpe - begge blev boret ud og fyldt igen.
Mit første spørgsmål er på om det er "normalt" at der kan komme hul under en plumpe (tænker det nok også skete for den flækkede tand) eller om det er dårligt udført arbejde?
Mit næste spørgsmål er så at jeg har utrolig mange smerter her efter indgrebet (der er vel gået små 2 uger), i tænder og tandkød og især når jeg spiser - hvad kan det skyldes?
Jeg har en ny tandlægetid i den kommende uge, men ved ikke helt hvad jeg skal tænke om det hele, om der er lavet unødig skade på mine tænder og om jeg burde skifte tandlæge.
Tak for hjælpen
Kære Jens,
Jeg har ingen forudsætninger for at bedømme, om det er dårligt tandlægearbejde, eller om det er dig, der ikke har sørget for at holde dine tænder rene - også imellem tænderne.
Der kan ind imellem være smerter, efter man har fået lavet en fyldning. Oftest er det, fordi fyldningen er for høj og lige skal justeres endnu engang. Det kan også bare være den påvirkning, tanden har fået under fyldningsterapien. Hvis det er tilfældet, vil det fortage sig efter nogen tid. Endelig kan fyldningen have været dyb og tæt på nerven. Her kan det blive nødvendigt at rodbehandles, hvis smerterne bliver værre.
Jeg synes du skal tage en snak med din tandlæge om dine problemer. Bliv ved med at spørge, til du føler du har fået svar. Derefter kan du bedømme, om det rigtige vil være at skifte tandlæge.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej! Jeg er en ung pige på 19 år.
For 3 uger siden fik jeg lavet et dybt hul tæt på nerven. Siden da har jeg haft store smerter ved tygning (kan ikke engang tygge et tyggegummi med tanden) samt ved kulde, men særligt ved varme.. Smerterne kommer under, men også i form af dunkende smerter efterfølgende henholdvis tygning, varme- og kuldepåvirkning.
Min tandlæge tjekkede mig efterfølgende og konkluderede at fyldningen ikke var for høj .. Derfor fik jeg en flourbehandling, som kun virkede det første døgn! Hun sagde at smerterne burde aftage gradvist..
Mit spørgsmål er om fyldningen kan være for høj? Såfremt det er tilfældet vil smerterne vel ikke aftage?
Kan en for høj fyldning føre til betændelse i nerven?
På forhånd tak!
Mvh Pernille
Kære Pernille,
Desværre lyder det, som om tanden skal rodbehandles - og nej det er ikke det, at fyldningen har været for høj, der er skyld i det. Du skriver at fyldningen var meget tæt på nerven. Selvom der ikke har været direkte hul til nerven, kan der godt passere bakterier gennem tandbenet, hvis der kun er et tynd lag. Det er altid svært at vurdere, om nerven er så medtaget, at man skal rodbehandle, hvis der ikke er hul til nerven. Jeg giver også tit tanden en chance og ser, om den kommer sig. Nogle gange går det godt, og nogle gange må jeg rodbehandle relativt hurtigt efter, fyldningen er lavet.
Jeg vil anbefale dig at søge tandlæge hurtigst muligt.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg fik for ca. 4 uger siden lavet et hul i kindtanden ved siden af "hugtanden", da jeg efter at have spist en vingummi fik periodiske smerter i den. Det viste sig at en tidligere plump i tanden var revnet og forårsaget smerten. Jeg fik lavet hullet, men min tandlæge fortæller at hullet var dybt og derfor er i tvivl om det har skadet nerverne. De næste par dage går det fint, og har kun et enkelt gang hvor tanden virkelig er øm. Dog vågner jeg op 3 dage efter at have fået ordnet tanden, men en dobbelt så stor kind. Jeg kommer derfor akut til tandlægen og får besked på at der er betændelse og det kræver en rodbehandling. Derudover kom jeg 6 dages pencillinkur. Nu er det 3 uger siden jeg fik lukket tanden og er færdig med rodbehandlingen. Jeg har som sådan ikke haft ondt i tanden, men når jeg trykker på min kind, lige under kindbenet, altså lige der hvor der er blevet lavet rodbehandling, er jeg øm og hvis jeg trykker flere gange kan det faktisk resultere i ubehag og ømhed i den rodbehandlet tand. Men det er ikke nogen form for smerte, men mere ubehag. Hvad kan dette betyde?
Ser frem til at høre fra jer.
Kære Ditte,
Der hvor betændelsesprocessen har været, sker der lige nu en opheling. Hvis du har fået et sår på huden, er det også ømt indtil det er helet. Så det bedste råd, jeg kan give dig, er: Tag det helt roligt og lad det være i fred.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej,
Fik for 1,5 år siden en rodamputation og krone+stift på en tand i over munden (den lige før de store kindtænder).
Nu har jeg så fået et lille sår/blister i tandkødet, der hvor retrograden blev foretaget, hvor jeg med et par dages mellemrum kan prikke en lille smule puds ud.
Men jeg har ikke andre symptomer, ingen smerter og tanden føles stærk.
Så nu er mit spørgsmål om jeg kan nøjes med penicillin.
Se tiden an.
Eller om en ny rodamputation med kun 50/50 succesrate er uundgåelig. Jeg bryder mig ikke om de odds.
Og som nævnt har jeg ikke smerter overhovedet, så hvis der bare er en lille chance for, betændelsen kan forsvinde uden nyt indgreb føler jeg det er klart at foretrække.
Kære Jens,
Jeg er bange for det er en ommer. Penicillin er kun symptombehandling. Fistlen - som det kaldes - vil komme igen. Grunden til du ikke har ondt er at der er afløb fra betændelsesprocessen.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej.
Jeg skriver, da jeg føler tvivl om det min tandlæge fortæller om en tand jeg har en lille skade på.
I forrige uge knækkede et stykke af bagsiden på en af mine tænder i overmunden, (nr. 3 fra midten v side), jeg kan mærke et irriterende hak når jeg sætter tungen imod. Jeg kan ikke mærke noget i tanden, måske en lille smule mere følsom men ikke ondt på nogen måde.
Jeg får så en tid på den klinik jeg er kommet på de sidste gange, en ny tandlæge jeg ikke har haft før, men jeg tænker det er vel ok. Hun kikker kort på tanden og siger den skal nok rodbehandles, jeg siger det kan jeg da ikke lige forstå, da jeg ikke kan mærke noget i tanden. Hun går så i gang med boret og borer en hel del syntes jeg, derefter siger så den skal rodbehandles, jeg får en længer forklaring om, at der går betændelse i tanden og bla bla. Hun siger så, at hun ikke kan gøre det i dag og vil derfor lægge en midlertidig fyldning i tanden, som så skal den rodbehandles i den kommende uge.
Hun spørger så om jeg skal bedøves,hvilket jeg siger nej da vi jo er færdig med at bore, tror jeg, men hun borer igen og nu kan jeg pludselig mærke en stor smerte i forhold til tidligere, hun prikker så i tanden og det gør temmelig ondt, jeg er da ikke i tvivl om at hun nu er inde ved nerven. Spørgsmålet er så: Hvorfor borer hun derind, der var jo ikke hul før og kan man undgå rodbehandling, der er jo ikke betændelse i nerven. Under alle omstændigheder, så skal jeg have fundet en anden tandlæge, da jeg ikke følertingene går rigtigt til. Håber i kan hjælpe med et svar. Med venlig hilsen Tommy
Kære Tommy,
Det fremgår ikke af din beskrivelse, om du slog din tand, så den knækkede, eller om det er en gammel fyldning, der er problemet. Min fornemmelse er, at det er det sidste. Fyldninger bliver større, hver gang de bliver lavet. Måske har der også været hul (caries) under fyldningen. Mit gæt er, at tandlægen kunne se, at hvis hun skulle gøre tanden ordentlig ren, ville hun åbne ned til nerven. I sådanne tilfælde er der allerede infektion i nerven, og det er nødvendigt at rodbehandle. Havde hun bare lavet en ny fyldning, ville du på et tidspunkt få tandpine. Jeg håber du kan bruge mit svar. Det er altid svært at rådgive, når jeg ikke har set dig og din tand.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej - min datter på 23 har været ved tandlæge. Hun har i overmunden, ved de bagerste kindtænder, i den ene side, et mellemrum der er lidt større, end ved hendes øvrige tænder. Hvis hun får tygget noget op mellem tænderne, så det sidder i spænd, har hun smerter i op til tre uger efter ! (selv om hun får det fjernet, så hurtigt som muligt) hendes tandlæge foreslår, at lægge en fyldning på den bagerste kindtand,og derved gøre mellemrummet mindre og hvis det ikke hjælper, kan tanden bare rykkes ud ! Jeg har det skidt med at der skal bores i en tand, der ikke fejler noget og endnu værre med at tanden måske skal ud ? Findes der en anden behandling, for hun skal selvfølgelig heller ikke gå og have ondt ? Jeg vil gerne høre en anden tandlæges mening. Mvh Anne
Kære Anne,
Det fremgår ikke helt præcist af dit spørgsmål hvilken tand det drejer sig om. Er det visdomstanden, der er problemet vil jeg umiddelbart anbefale at få den fjernet forudsat der ikke mangler tænder længere fremme i tandrækken. Er det mellem 6-års tanden og 12-års tanden der er et for stort mellemrum lyder det som en god ide med en fyldning.
Der er to andre muligheder: Tandregulering eller at din datter renser mellemrummet med tandstikker hver gang hun har spist.
Jeg vil umiddelbart mene at tandregulering er at skyde gråspurve med kanoner da der er stor risiko for at tænderne flytter sig tilbage efter reguleringen. Tænderne står der hvor der er "fred". Det vil sige der hvor kraftpåvirkningerne fra læber, kinder, tunge, nabotænder og under/overtænder ophæver hinanden. Derfor flytter tænderne sig hele livet i takt med at de slides.
Jeg kan godt forstå du ikke bryder dig om tanken om at der skal bores i en intakt tand. Der er dog stor risiko for at der senere kommer hul i tænderne der støder op til mellemrummet som følge af at der ofte sidder madrester der. Så hvad er bedst: At vente til der kommer hul eller hjælpe din datter af med smerter?
Der er stadig muligheden med tandstikker men det kræver virkelig omhu. Det er for sent først at rense når hun mærker det spænder. Der skal renses efter HVERT måltid.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Er det normal praksis man skal få skiftet sine gamle "bly" plumber ud med plastic, også selvom man ingen problemer har med dem?
Med venlig hilsen
Jens
Kære Jens,
Når man skifter en fyldning, uanset om den er lavet af plast eller sølvamalgam, skulle der gerne være en faglig grund til at skifte fyldningen. Der kan f.eks. være hul (caries) under den gamle fyldning. Det opdager tandlægen typisk, når der tages røntgenbilleder. Ofte vil du ikke have mærket hullet, da emalje og tandben ingen følelse har. Cariesangrebet skal være så dybt, at det er tæt på nerven midt inde i tanden, før du kan mærke noget. Hvis du mærker noget i tanden, er man lidt sent ude, da det så ofte ender med en rodbehandling. Det bliver tanden ikke bedre af, og det bliver også meget dyrere. En anden grund til at skifte en gammel sølvamalgamfyldning, kunne være at der er kommet revner i tanden. Sølvamalgam korroderer - "ruster" - og det gør at fyldningen med tiden udvider sig. Det forårsager revner i tanden. Jeg ser ofte at tænder med selv små sølvfyldninger pludselig knækker. Nogle gange kan det være så uheldigt, at revnen går ind i tanden, og når nerven. Det kan gøre det nødvendigt at rodbehandle tanden. I en del tilfælde kan det få tanden til at knække så uheldigt, at den ikke står til at redde. Det blev en lang forklaring. Jeg håber, du er med endnu, for konklusionen er, at der kan være særdeles tungtvejende grunde til at skifte en fyldning, selvom du ikke oplever at have problemer. Dernæst bruger man plast i dag, fordi det af miljømæssige hensyn ikke længere er tilladt at bruge sølvamalgam pga kviksølvindholdet.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg har fået et slag på under kæben og den ene tand er lidt løs, den sidder som den skal, men man kan rokke med den meget lidt. Lige under tanden ved tandkødet er det begyndt at komme lidt betændelse, tror jeg. Kan man godt bare lade det være og tanden kommer til at sidde lidt mere fast med tiden? Simon
Hej Simon,
Hvis din tand kun er lidt løs, er det mest sandsynligt, at den vokser fast igen, men jeg vil alligevel anbefale dig, at du får din tandlæge til at se på den.
Din tandlæge vil undersøge, om der stadig er liv i tanden. Det kan nemlig ske, at tandens nerve dør som følge af slaget. Du skal også have taget et røntgenbillede for at se, om der er sket noget med roden. Hvis du har en forsikring vil jeg anbefale at du melder det til forsikringen. Det vil sikre dig erstatning, hvis der er sket en skade, som først viser sig på et senere tidspunkt. Din tandlæge hjælper dig med at udfylde en speciel forsikringserklæring, som bruges ved tandskader.
Din tandlæge vil så også sørge for, at der bliver holdt øje med tanden fremover.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg væltede for flere år siden på cykel og slog mine 4 fortænder ud, jeg fik lavet rodbehandling, men da der opstod betændelse ved den ene rod har jeg nu bro.
Jeg var dengang dækket af min forsikring.
Nu er der opstået betændelse i de rodbehandlede tænder og jeg står overfor 2*rodspidsamputation.
Er det mon dækket af mit forsikringsselskab fra dengang (har skiftet selskab) eller af tandlægen der udførte rodbehandlingen dengang?
Kære Lotte,
Det er muligt dit forsikringsselskab fra den gang vil dække, men det kan godt være, det kræver lidt kamp. Det er desværre ikke alle rodbehandlinger, der lykkes i første omgang. Det kan så være nødvendigt at rodspidsamputere tanden. Derfor er det ikke tandlægen, der så at sige "hænger på den". Måske kan du få din nuværende tandlæge til at hjælpe dig med at skrive til dit forsikringsselskab.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej jeg håber at det er okay at jeg stiller et spørgsmål.
Jeg har haft tungepiercing i omkring et år(har taget den ud nu) som jeg så nu har opdaget at den har været så uheldig at mit tandkød i undermunden har trukket sig meget ned i højre side og lavet et hak ned i tandkødet.. Er det farligt for tænderne altså sådan at de kan falde ud og give paradentose? Skal jeg hurtigt skal tage til tandlæge? jeg har købt noget tandpasta med flour og noget mundskyl.
Jeg vil nemlig gerne beholde mine tænder endnu da jeg kun er 17 år..
Kære Marika,
Det er rigtig fornuftigt, at du har taget din piercing ud. Den skade, der er sket på dit tandkød, heler ikke igen. Nu gælder det om at holde godt rent - hvad det også lyder, som om du gør. Men husk: Det er tænderne, du skal børste og ikke tandkødet. Du kan nemlig godt forværre skaden, hvis du er for hård med din tandbørste.
Det er ikke farligt, og det er ikke parodontose. Hvis du er meget bekymret, så bestil en tid hos tandlægen og få kigget på det - ellers nævn det næste gang du bliver indkaldt.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej med jer. :-)
Jeg er en pige på 22 år, som aldrig har fået rettet mit krydsbid.
Da jeg var i 14 års-alderen blev jeg undersøgt af min skoletandlæge, som gav mig bøjle på. Efter lidt over et halvt år mener jeg, at jeg fik taget bøjlen af. Og efter nogle måneder til et check, kunne tandlægerne se at mit krydsbid var vendt tilbage. Efter mange undersøgelser, blev der tilkendt en specieltandlæge, som sagde at bøjler og togskinner ikke kunne rette det, da det er min tunge som formentlig skubber til tænderne. Derfor kunne de ikke rette det, men jeg fik så af vide, at jeg skulle kontakte dem hvis jeg begyndte at få ondt i kæben. Det har jeg så fået efter jeg fyldte 20 og er ikke under deres vinger mere. Jeg er øm i venstre side af kæben, som er den side jeg tygger med, da jeg ikke kan tygge i den anden grundet krydsbidet. Kæben siger også knæklyde når jeg tygger.
Hvordan får jeg hjælp? Hvad kan man gøre ved mit krydsbids problem? Og i såfald kan jeg få noget tilskud til en behandling?
Mvh
Cecilie
Kære Cecilie,
Tak for din mail. Beklager det sene svar.
Der findes komplicerede og ukomplicerede krydsbid. Derfor er det heller ikke alle krydsbid, der behandles.
Komplicerede krydsbid kan evt. involvere en tvangsføring af underkæben og give problemer med kæbe og/eller kæbeled.
Det er vigtigt at få stillet den rigtige diagnose hos en specialtandlæge, som så kan rådgive dig om hvorvidt du har behov for tandregulering og/eller behandling af kæben.
Behandlingstypen kan muligvis være tilskudsberettiget.
Held og lykke!
dinTANDLÆGE
Vedr tandregulering på 11 årig.
Min datter på snart 12 har fået anbefalet tandregulering pga en kindtand, som ikke er vokset op endnu. Muligvis fordi den bagvedliggende kindtand spærrer, da den har ligget ned. Af samme grund var mælktanden samme sted ikke kommet op selv, og blev opereret ud for ca 2,5 år siden. Anbefalingen lyder på 2-2.5 år med togskinner i over og undermund samt natbøjle 2 år derefter. Mit spørgsmål er, om det virkelig er nødvendigt eller om man ikke kan vente og se om tanden kommer op af sig selv? Den bagved liggende tand har selv rettet sig noget op de sidste år. Og selv hvis der bliver skabt plads til kindtanden, er der ingen garanti for at den kommer op selv, og så skal der et nyt indgreb til, lyder det. Er det dumt at vente fx et år til hun har tabt alle mælktænder? Hun har i øvrigt et traume på de to øverste fortænder, hvor der sidder plast på hjørnerne. Hun har i den forbindelse flere gang fået at vide at hun har usædvanligt følsomme tænder. Jeg ser frem til et svar. Vil der være en ide at opsøge tandregulering i en anden kommune med henblik på en sekond vurdering? vh M
Kære M.R.,
Tak for dit spørgsmål.
For at kunne give dig et præcist svar, vil der være behov for at se røntgenoptagelser. Det ses da hvilke tænder, det drejer sig om og tændernes position.
Når din datter tilbydes behandling nu, er det sandsynligvis ud fra en aldersmæssig vurdering. Idet vækst af kæberne og færdigdannelse af rødderne er betinget af alder.
Bøjletandlægen har sandsynligvis vurderet tidspunktet som gunstigt nu. At vente gør ikke behandling lettere eller behandlingstiden kortere.
Hvis I har behov for en "second opinion", kan dette søges hos en privat praktiserende specialtandlæge for egen regning.
Idet børn/unge under 18 hører til i kommunen hvor de har bopæl, skal alt behandling mv foregå der.
Held og lykke med det videre forløb.
dinTANDLÆGE
Hej,
Jeg har en søn på 15 år, som er igang med tandregulering. Han har en hjørnetand i overmunden, der har siddet lukket inde i ganen. For 1½ år siden blev han opereret, så der blev åbnet ind til tanden. En kæde er sat omkring og de har nu det sidste år hver måned sat snore/elastikker på, som skal trække tanden ned på plads. Det er ellers gået fint, men de sidste 2 måneder har han haft hovedpine hver dag. Tandlægerne siger det ikke kan have noget med reguleringen at gøre, men har dog på kraftig opfordring fra mig i dag, taget elastikken af, for den næste uge. For vi er selvfølgelig nervøse for at hovedpinen skulle komme af noget andet og inden vi sender ham til scannninger, vil jeg gerne se hvad der sker med hovedpinen uden presset fra reguleringen. Mit spørgsmål er så: Er det normalt at der opstår hovedpine? og i så fald, hvor længe varer det?
Hvilke bivirkninger kan der opstå, hvis vi stopper reguleringen?
Håber virkelig I kan hjælpe mig, for jeg har det slemt, med at se min søn ligge i sengen og ikke passe sin skole og venner.
mvh
Pernille
Kære Pernille,
Det er ikke en almindelig bivirkning at få hovedpine af den behandling din søn modtager. Jeg har behandlet mange børn som har fået tandregulering og jeg har ikke mødt nogen der fik hovedpine. Det vil være uheldigt at stoppe behandlingen da det vil være svært at få tanden til at flytte sig igen hvis den er "gået i stå". Hjørnetanden er en vigtig tand i tandsættet da den har en kraftig rod.
Hvis det ikke hjælper i løbet af få dage at elastikkerne er fjernet vil jeg råde dig til at din søn genoptager tandreguleringen og at I hurtigst muligt går til egen læge og insistere på at få en henvisning til en børnelæge - enten privatpraktiserende eller på et hospital. Jeg ved ikke hvordan mulighederne er i dit område.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej....
Min søn er igennem bøjletandlægen blevet anbefalet en operation hvor man vist brækker kæben,for at han kan komme til at bide sammen med fortænderne.(Om natten skubber han med sin tunge på fortænderne i søvne).Jeg syntes at det lyder som en stor operation og jeg er bange for generne bagefter,kender i noget til ulemperne,tandlægen snakkede om føleforstyrrelser som i værste fald kunne blive permanent og det syntes jeg er en stor pris at betale.
Jeg tænker også en operation jo ikke forhindre hans tunge i at skubbe på tænderne,hvad tænker i.
Kan i forklare hvad de helt præcist vil gøre.
Jeg er bare meget i vildrede og havde brug for at høre jeres mening.Jeg har søgt på nettet for at finde nogen der har gennemgået denne operation men uden held.
Hilsen Heidi
Kære Heidi,
Din søn skal under alle omstændigheder først godkendes på en kæbekirurgisk afdeling på et sygehus. Han kan blive tilbudt behandling, hvis han opfylder kriterierne og er motiveret. Dvs. hans tandstillingsfejl skal skyldes, at væksten af kæberne ikke er optimal. På Århus sygehus' website er der en fin information. Jeg vil anbefale, I tager imod henvisning til en kæbekirurgisk afdeling og får tilstrækkelig information til at træffe jeres beslutning.
Held og lykke!
dinTANDLÆGE
Kære dinTANDLÆGE,
Tak for muligheden at stille spørgsmål her, ville spørge ind til regulering af tænder. Har fået af vide at jeg har krydsbid i begge sider og den ene side vist dobbelt krydsbid, og at det nok er det som gør jeg har ondt i kæben.
mit spørgsmål er:
1. om det kan rettes op
2. om jeg kan få regeringen til at hjælpe med betaling, har ikke råd selv
3. eller om jeg evt. kan få erstatning af dem som burde have behandlet min tandregulering bedre, så de kan betale?
Kære Mikael,
Du skriver ikke hvor gammel du er, men jeg går ud fra, du er over 18 år. Jeg prøver at tage det fra en ende af. Hvis din tandstillingsfejl er så slem, at du skal opereres, er det en sygehusopgave og dermed gratis for dig. Hvis du ikke skal opereres, er det dig selv, der skal betale.
Det lyder som om, du har fået reguleret dine tænder i den kommunale tandpleje. Hvis det er tilfældet og behandlingen ikke er lykkedes, kan du klage til Patientombuddet. Du kan Google "patientombuddet" og få hjælp til, hvordan du klager. Hvis du selv har afbrudt din behandling i den kommunale tandpleje, eller hvis behandlingen er blevet afbrudt, fordi du ikke har børstet dine tænder godt nok eller ikke er kommet til dine aftaler, står du ikke ret stærkt i en eventuel klagesag. Du skal have god tålmodighed, hvis du vælger at klage, for sagsbehandlingen er meget langsom.
Jeg håber, dette har givet dig noget at arbejde videre med.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej,
Jeg har haft togskinner på i lidt over 4 år, og er nu for nogle måneder fyldt 18. Mine tænder er fine.. Og jeg kan ikke forstå hvorfor tandlægen bliver ved at jeg skal have den på. Nu er jeg kommet til det punkt hvor jeg har lyst til at sige de bare skal tage den af mig..
Men så er spørgsmålet om man har ret til selv at vælge hvornår man vil have den af?
Kære Benjamin,
Tak for dit spørgsmål.
Patienten har selv retten til at bede om bøjlen skal fjernes. Hvis din specialtandlæge vurdere, at behandlingen endnu ikke er færdig udfra et fagligt synspunkt, vil behandlingen blive betragtet som afbrudt fra din side.
Det er da muligt, du ikke får udleveret holdebøjler.
Jeg vil anbefale dig i første omgang, at bede om en samtale med specialtandlægen, og få en vurdering af hvad der mangler i din behandling og hvornår behandlingen kan forventes at være afsluttet.
Held og lykke med forløbet.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg har en dreng på 14 år der har meget svært ved at få tænderne børstet grundigt med flour, fordi han simpelthen ikke kan li smagen. Han får børstet tænder men kun med børste og vand.
Er der ev.t et alternativt middel til dette du kunne anbefale. Bo
Hej Bo,
Der er desværre intet alternativ til fluor, når vi taler om forebyggelse af huller i tænderne.
Men så er spørgsmålet: Har din dreng problemer med, at han har huller i tænderne? Hvis han ikke har det, er det jo godt nok, det I gør.
Hvis han har problemer med huller i tænderne er det vigtigste, at få fjernet de bløde belægninger fra tænderne, for det er der, bakterierne sidder, som laver huller i tænderne. Det vil sige, at den vigtigste del af tandbørstningen er den mekaniske fjernelse af belægninger - også kaldet plak. Dernæst er det vigtigt at begrænse indtagelsen af sukker, ikke så meget mængden, men antallet af gange man putter sukker i munden. Det værste man kan gøre, når vi taler huller i tænderne, er at sutte bolcher.
Det er også meget vigtigt at få renset mellem tænderne hver dag med tandtråd.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg har en dreng på 13 år hvis tandkød er hævet. Han har ikke ondt i det, men det ser ikke kønt ud. Han har haft det i mange år, og vi har altid fået at vide af tandplejen, at det forsvinder hvis vi skubber (forsigtigt) på det. Men intet har hjulpet. Hvad kan vi gøre for at afhjælpe det. Mvh Jan
Hej Jan,
For mig lyder det som om skoletandplejen har ret. Der skal børstes rigtig grundigt oppe langs tandkødsranden hver dag, så skulle tandkødet gerne blive mere lyserødt og stramt.
Det er forskelligt ,hvor meget vi viser af vores tandkød, når vi smiler, og det er klart, at viser man meget af sit tandkød, stiller det lidt større krav til tandbørstningen at have et pænt smil, fordi tandkødet reagerer på selv små mængder plak ved at blive ildrødt og blankt. Og det ser ikke pænt ud, som du også selv antyder. Jeg vil foreslå, at I køber god el- tandbørste, det er meget nemmere at børste helt rent med en sådan. Det kan blive nødvendigt, at du lige hjælper din søn i starten for at sikre dig, at han nu også får børstet helt oppe ved det betændte tandkød. Det vil bløde noget i starten, men det betyder ikke noget. Når der er børstet helt rent hver dag i en periode, vil tandkødet ophøre med at bløde, og det vil antagelig også se meget pænere ud. I kan evt også købe nogle farvetabletter, som er en god hjælp, når man skal finde ud af, om man kan børste helt rent.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg er stødt på en opskrift på en hjemmelavet tandpasta som består af hhv. 2 spsk. kokosolie, 1 spsk natron og 20 pebermyntedråber (æterisk olie).
Jeg finder både påstande for og imod denne tandpasta, og jeg vil høre om det holder at bruge denne i længden? Natron skulle efter sigende slibe tænderne så de bliver hvidere, men ved så ikke om dette skader emaljen...
Kan det i så fald betale sig at bruge den hjemmelavede tandpasta engang imellem?
Mvh Michella
Kære Michella,
Umiddelbart mener jeg ikke, at den hjemmelavede tandpasta skulle virke bedre end enhver anden tandpasta. Vil man have hvidere tænder, skal de bleges, og skal det virke, er det ret skrappe midler, der skal bruges. Man kan ikke længere lovligt købe disse midler til hjemmebrug.
Så gem natronen til kagerne.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej.
Når jeg spiser grød klistrer det til tænderne og giver tandsten (selvom jeg skyller munden grundigt med vand). Hvor slemt er det at børste tænder lige efter et måltid der muligvis er syrligt, da jeg også drikker kaffe. Plejer at vente en time, men efter jeg er begyndt at spise grød, har jeg fået rigtig meget tandsten, så måske det hjælper at børste det af tænderne lige efter?
Mvh Nanna
Kære Nanna
Jeg kan ikke se nogen problemer i, at børste tænder lige efter du har spist grød og drukket kaffe. Hvis du koger grøden på mælk, vil mælken neutralisere den syre, der måtte være fra eventuel tørret frugt.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg var til tandlæge for nogle uger siden, hvor jeg fik og vide jeg havde nogle begyndende huller og at jeg skulle børste hårdere da mit tandkød havde tendens til at bløde lidt. Jeg har så i ugen herefter brugt min egen el-tandbørste og børstet 2 gange om dagen og brugt tandtråd hver aften. Det blødte virkelig meget i starten og gjorde ondt men aftog lidt igen. Det gik dog ikke helt væk, så jeg har besluttet at prøve at bruge den hårde tandbørste jeg fik hos tandlægen. Nu er det bare blevet værre igen, det bløder helt vildt og gør så ondt hver gang jeg skal børste det. Hvordan slipper jeg af med al den her tandkødsbetændelse? Hilsen Helle
Kære Helle,
Når du børster dine tænder, er det vigtigt at du fokuserer på, at det er tænderne, der skal børstes og ikke tandkødet. Hvis dine tænder er rene, bliver tandkødet sundt af sig selv. Selvfølgelig kan det ikke undgås, at tandbørsten rører tandkødet, for det er vigtigt, at du børster helt op til tandkødet. Altså ikke noget med at massere tandkødet med tandbørsten! Jeg ved ikke, om det er det, der er sket nu. Mit råd er, at du tager 3-4 dage, hvor du skyller i klorhexidin 3 gange dagligt, og i denne periode dropper tandbørsten helt. Det kan købes i håndkøb på apoteket. Det skulle gerne skabe ro i din mund. Derefter starter du med tandbørsten igen, som jeg har beskrevet. Hvis det ikke hjælper, skal du kontakte din tandlæge så han/hun kan vise dig til rette.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej.
Jeg har et spørgsmål ang. baby og tandbørstning, som jeg håber i har lyst til at hjælpe mig med. Det er ang. min datter på 7 mdr som har fået sine første 2 tænder. Hvornår skal jeg begynde at børste dem med tandpasta?
Mvh Mie
Kære Mie,
Det vigtigste er at få børstet tænderne, og få vænnet din datter til at få børstet tænder. Du kan sagtens bruge tandpasta, men du må kun komme tandpasta på svarende til hendes lillefingernegl. Og lad være med at vænne hende til børnetandpasta. Så hvis hun ikke kan lide tandpasta så vent lidt med at bruge det. Her vil det måske være bedre at bruge Zendium, da det ikke virker så stærkt i munden som f.eks. Colgate.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Mvh Jette
Hej Jette,
En almindelig parodontalbehandling omfatter følgende:
Man registrerer paradentosens omfang ved at måle tandkødslommerne, de såkaldte pocher.
Der informeres om Paradentose og årsagen til sygdommen.
Der instrueres i hvorledes man fjerner sygdommens årsag, nemlig bakterier, og rådgives om hjælpemidler.
Endelig fjernes hårde og bløde belægninger på tænderne og pocherne renses.
Der vil altid være lidt forskel på den første gang, der laves almindelig parodontalbehandling og den 10. gang (f.eks.), da det jo nok vil være sådan, at man ikke hver gang gentager al den information, man modtager første gang. Og hvis du har helt styr på hygiejnen, behøver du jo ikke instruktion i tandbørstning hver gang, men måske blot lidt småjusteringer af og til.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg har et meget konkret spørgsmål i fb. med paradentose og de såkaldte bitewings:
har tandlægen ikke pligt til at kontrollere for f.eks. knoglereduktion og tandsten i tandkødslommerne, når der i forvejen er konstateret paradentose hos patienten ?
På forhånd tak for svaret. Venligt Karin
Jeg skal lige være helt sikker: Det du spørger om er, om tandlægen skal checke røntgenbilleder for knoglesvind og tandsten?
Tandlægen skal checke røntgenbilleder for alle "sygelige" tilstande uanset tidligere diagnoser, og informere patienten om sine fund.
Hvis der er blevet diagnosticeret parodontose tidligere, er bitewings en rigtig god røntgenoptagelse til at følge knoglesvindet.
Der skal være rigtig meget tandsten, hvis det skal kunne ses på et røntgenbillede, men selvfølgelig skal det checkes.
Jeg håber, jeg har svaret på dit spørgsmål, ellers må du vende tilbage.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Har lige fået konstateret paradentose af anden tandlæge. Den har taget noget af min tandknogle øverst/midt på.
Anden tandlægen siger, at den er for rask til at tage ud. Mit spørgsmål lyder, jeg går til kontrol hver 4. måned, min egen tandlæge har intet opdaget, eller fortalt mig, jeg skulle passe på i dette område på noget tidspunkt. Pludselig fik jeg meget smerte og var yderligere 2 gange inden for en uge hos egen tandlæge, hvor han sagde, at jeg må have en pose med betændelse, som han sprøjtede med klorin, tror jeg det hedder, hjalp dette ikke. Var så hos anden tandlæge, hvor jeg fik konstateret paradentose. Kan det være rigtig, at min egen tandlæge ikke har haft mulighed for at se dette og advare mig, så jeg kunne har stoppet det i tide, når jeg går så tit til kontrol? Mvh Gunhild
Hej Gunhild,
Når en tandlæge laver et eftersyn, kontrolleres det, om der er paradentose. Det gør man ved hjælp af en såkaldt pochedybdemåler, som er en lille målepind, som måler afstanden fra tandkødsranden ned til knoglen. Man måler ikke hele vejen rundt om hver eneste tand, men laver en såkaldt screening. Desuden tages der regelmæssigt (oftest hvert 2. år) røntgenbilleder, de såkaldte BiteWings, hvor man udover at finde cariesangreb også kan se og vurdere knogleniveauet.
Jeg kan ikke rigtigt vurdere på din beskrivelse om der er tale om paradentose på alle tænder eller om der er tale om en akut parodontitis på en enkelt tand, så du må nok prøve at diskutere det med den af de to tandlæger, du har mest tillid til.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej igen,
Det er på en enkelt tand, kan paradentose komme så hurtigt, at det ikke bliver opdaget, selv om man går til undersøgelse hver 4. måned?
Kan der komme mad ned i tandkødet og gi den betændelse uden at det bliver opdaget?
Sekretæren siger at det var enten en akut paradentose eller jeg havde fået mad ned i tandlommen, hvilket jeg ikke forstår?
Smerten var så stor at ikke engang recept smerte stillende hjalp.
Troede paradentose var flere år om at komme?
På forhånd tak. Mvh Gunhild
Hej Gunhild,
Normalt er paradentose en langsomt fremadskridende proces, som ikke kommer fra den ene dag til den anden. Der er her tale om en kronisk infektion. En akut parodontitis er noget andet og den opstår, som navnet antyder, meget pludseligt og rammer oftest en enkelt tand. Der kan være mange årsager til det, en krumme eller en lille flig af et fødeemne kan være en årsag, det kan også være, at tanden har fået en revne, som leder bakterierne ned i knoglen.
Ofte er det svært at sige helt nøjagtigt, hvad årsagen er. Jeg har oplevet det nogle gange i løbet af de mange år, jeg har været tandlæge, men det sker heldigvis ikke så ofte. Jeg har også oplevet at det helede fuldstændigt op igen efter behandling af infektionen, og at tanden blev helt fin og sund igen. Det er desværre ikke altid sådan.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg er en kvinde på 63 år, som har haft brystkræft og får femarsom efterbehandling. Samtidig har jeg også haft polio og har senfølger såsom muskelnedsættelse. Derfor får jeg nu Bonviva, 1 tablet 1 gang om måneden, 150 mg.
Jeg har en visdomstand, som burde trækkes ud, da den er løs og har paradentose. Men min tandlæge siger, der er en risiko for at få noget med knoglen (jeg kan ikke huske hvad). Kan du hjælpe mig, hvis jeg holder op med Bonviva, hvor længe skal der gå, før jeg kan få min tand trukket ud? Eller kan min tand blive bedre med en paradentosebehandling af en eller anden art?
På forhånd tak fra den urolige.
Med venlig hilsen Bente.
Hej Bente,
Når man får medicin mod knogleskørhed (Bonviva), skal man så vidt muligt undgå at få trukket tænder ud. Så jeg synes du skal få behandlet den paradentose, der er på tanden. Paradentosebehandlingen vil bestå i rensning af de fordybede tandkødslommer (pocher) og måske fjernelse af noget af tandkødet, derved reduceres pochedybden og det er nemmere at holde tanden ren.
Hvis tanden er så løs, at den ikke kan behandles, må den trækkes ud. Det skal ske meget skånsomt, dvs. din tandlæge skal fjerne tanden meget forsigtigt uden at trykke for meget på knoglen. Du skal have penicillin en time før tanden fjernes, og bagefter skal der sys hen over såret.
Hvis dette overholdes, er der meget lille risiko for komplikationer og du behøver ikke stoppe med medicinen. Det vil ikke gøre den store forskel for risikoen for komplikationer, og medicinen er jo vigtig for dig pga. dine knogler.
De komplikationer, vi taler om, er at der kan opstå såkaldte knoglenekroser. Dvs. at knoglen dør i det pågældende område. Dette er imidlertid meget sjældent ved den dosis af medicinen, som du får.
Så konklusionen er:
Hvis paradentosen kan behandles, så skal du beholde din tand.
Hvis tanden er så løs, at den nærmest hopper op og ned, er det ikke noget problem at fjerne den skånsomt, det kræver ingen kræfter at fjerne sådan en tand og der er meget lille risiko for komplikationer.
Til sidst skal jeg lige sikre mig, at du ikke blev behandlet med bisphosfonat intravenøst, da du havde brystkræft. For så er det en helt anden sag og du skal henvises til et hospital.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Kan en tand med paradentose smitte andre tænder i munden. Tanden er ikke løs, men jeg har fået at vide der er 8 mm lomme. Vil du anbefale at tanden trækkes ud, så de andre tænder ikke bliver smittet af paradentosen.
På forhånd tak for svar.
Med venlig hilsen
Inga
Kære Inga,
Parodontose kan godt brede sig til nabotanden. Derfor er det MEGET vigtigt med super mundhygiejne. Jeg plejer at sige til mine parodontosepatienter at på en skala fra
-3 til 12 skal de have 15 i mundhygiejne. Det er specielt vigtigt at holde rent inde imellem tænderne. Jeg kan ikke fortælle dig, om tanden skal ud. Det kræver et røntgenbillede, og at jeg ved, hvordan din parodontose er forløbet hidtil. Jeg fik en patient i 1996. Han havde tandkødslommer på op til 12 mm. Jeg sagde dengang til ham, at der var 3 tænder, der skulle trækkes ud. Vi tog 1 med det samme. Nr. 2 efter 7-8 år og den sidste sidder der endnu. Han er blevet min mønsterelev. De dybeste tandkødslommer han har nu er 5-6 mm, og de fleste er de 3 mm, de må være. Det er svært at spå - især om fremtiden, og du kan gøre rigtigt meget selv ved at være rigtig omhyggelig med renhold af dine tænder.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Kan man gøre noget ved løse fortænder? uden at rykke dem ud. jeg har gået ved en tandplejer i 3 år for tandkøds betændelse, men det hjælper ikke det er kun dyrt.
Kære Vibeke
Det lyder som om du har parodontose problemer. Du skriver ikke om det er i overmunden eller i undermunden dine tænder er løse. Det er muligt at fixere tænderne med plast men det vil være lettest i undermunden og også mindst synligt.
Når man har parodontose problemer er det vigtigt at have en mundhygiejne der er helt i top. Det er vigtigt at få fjernet de bløde belægninger - plak - på alle tandflader hver dag. Det er især vigtigt at få renset mellem tænderne med tandstikker og mellemrumsbørster. Hvis man ikke har en super mundhygiejne hjælper tandplejerens arbejde med at rense ikke lige så godt.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej.
Kan man have paradentose, selvom tandkødet ikke bløder, hverken ved tandbørstning eller når jeg bruger tandtråd/tandstikkere, hvilket jeg gør ret flittigt. På forhånd tak.
Venlig hilsen Sarah
Kære Sarah,
Ja det kan man sagtens - specielt hvis man er ryger. Det kan dog også sagtens lade sig gøre uden røg, hvis du ikke er effektiv nok, når du børster tænder og bruger tandstikker. Det gælder om at få ALLE tandflader rene mindst en gang i døgnet -dvs at fjerne alle madrester OG bløde belægninger (plak). Man kan også sagtens børste sine tænder uden at få børstet helt op til tandkødet, og så bløder det ikke, selv om der er tandkødsbetændelse/parodontose.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Paradentose
Jeg har fået konstateret paradentose for 10 år siden og har siden gået til tandlæge hver 3 måned for en udvidet tandrensning. Jeg har flere gange fået en udvidet tandrensning i hver enkelt tandkødslomme. En dyr behandling der ikke har haft den store betydning. Nu har jeg 2 fortænder i overmunden hvor tandkøddet har trukket sig tilbage og de føles løse,dog ikke så jeg ligefrem kan rokke med dem. Kan man fastgøre disse tænder eller er det bare at vente til de bliver så løse at de trækkes ud og så kunstige tænder?. Og hvad kan jeg selv gøre for at beholde mine fortænder?
Ps. Jeg børster tænder med elektrisk børste 4 gange dagligt.
Med venlig hilsen Marie
Kære Marie,
Jeg vil lige sige, at du er dumpet lige ned i min største kæphest - tandlægefagligt set. Derfor bliver det et langt svar, som jeg håber, du vil læse helt til ende.
Allerførst er parodontose ikke noget, der hopper på en, fordi man kommer rundt om det forkerte hushjørne. Helt firkantet sagt, får rene tænder ikke caries (huller) eller parodontose. Og med rene mener jeg RENE - 100 % - mindst 1 gang om dagen på alle 5 tandflader. Jeg plejer at sige til mine egne parodontosepatienter, at på en skala fra -3 til +12 skal de have 15! Og det gælder 24/7/365
Det er godt, du har el-tandbørste, for den er mere effektiv og lettere at få ud i krogene end en manuel tandbørste. Men det kræver, at du kommer ud i ALLE krogene. Det er bedre at børste tænder 2 gange 2 minutter om dagen end 4 gange 1 minut. Det er vigtigt at nå alle tænder, når du børster og du skal derfor give dig god tid. Ellers er risikoen stor for, at du børster de samme steder og springer de samme steder over.
Du skriver ikke noget om, hvad du bruger til at holde rent imellem dine tænder. Som sagt skal alle 5 flader på tænderne holdes rene, og tandbørsten når kun de 3. Så det er vigtigt, at du supplerer med tandstikkere - der skal være de trekantede - og mellemrumsbørster i passende størrelse. Jeg vil anbefale dig, at droppe de 2 gange tandbørstning og bruge tiden på at gøre rent imellem dine tænder. Dette forudsat at du børster tænder 2 min hver gang.
Dernæst er rygning bandlyst. Rygere har større risiko for at få parodontose end ikke-rygere. Så ryger du, er det første du kan gøre at stoppe med at ryge.
Den vigtigste del i behandlingen - og helbredelsen - af parodontose er det patienten selv gør for at holde sine tænder rene hver dag. Tandlægens job er, at informere og instruere patienten så vedkommende bliver i stand til at beholde sine tænder længst muligt - helst hele livet.
Dernæst understøtter tandlægen patientens indsats ved at rense grundigt - også i de dybe tandkødslommer - efter behov. Jeg er selv meget ihærdig med at få alle mine patienter til at børste deres tænder perfekt. Min ambition er, at alle mine "tandbørsteelever" skal have 12 i mundhygiejne. Stort set alle får en "tandbørstesang" med et eller flere vers - også dem, der ikke har parodontose. Det er det bedste, jeg kan gøre for mine patienter, og den bedste måde at begrænse udgifterne til tandbehandling på. Jeg har ikke mange parodontose patienter, der kommer hver 3. måned - slet ikke hvis jeg har haft dem i 10 år. De kommer hver 6. - 7. - 8. måned. Jeg har helt sikkert mistet en del patienter, der blev trætte af at høre, at de selv skulle gøre en indsats, men dem, der er blevet hængende, har bevaret deres tænder.
Efter hele denne "svada" skal det så være sagt, at der er en ganske lille del - måske 1-2% - der har en meget aggressiv form for parodontose. Her kan det hjælpe, at give en antibiotikakur, for at få styr på de bakterier, der forårsager sygdommen, men det forudsætter stadig en perfekt mundhygiejne.
Som du kan se, er der rigtigt meget, du kan gøre selv. Måske skulle du finde en tandlæge, der har specialiseret sig i behandling af parodontose.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg er en ung mand på 34 år, som har virkelig dårlige tænder og der med osse en masse tandpine til følge :/
Jeg har altid haft dårlige tænder. Som barn smuldrede mine tænder på grund af medicin, og da kom jeg på sygehuset og fik lavet mine tænder.. Nu hvor jeg er voksen har jeg tandlæge skræk og SKRÆK med stort. Er der en mulighed for at komme på sygehuset igen og få ordnet mine tænder i fuld narkose? Hvis ja hvordan? Er det igennem en alm tandlæge eller kan min egen læge henvise mig på grund af min skræk?
På forhånd mange tak. Brian.
Hej Brian,
Lige umiddelbart mener jeg ikke, du kan blive henvist til narkosebehandling i offentligt regi. Hvis du er indstillet på at få ordnet dine tænder nu, skal du henvende dig til din tandlæge. Hvis ikke din tandlæge behandler patienter i narkose, kan du helt sikkert få en henvisning til en privat praktiserende tandlæge, der har mulighed for at behandle i narkose. Det kan være en god mulighed for patienter, som er meget bange, da man i een omgang kan få fjernet de største problemer. En bedre løsning, synes jeg, er egentlig er at få en henvisning til en tandlæge, som har specialiseret sig i tandlægeangst. Det er jo sådan, at med mindre du får alle tænderne trukket ud og herefter proteser, vil det at gå til tandlæge jo være noget, du må lære at leve med, da tænderne skal passes og helst bevares gennem hele livet. Langt de fleste patienters tandlægeangst kan kureres. Får du angsten bearbejdet, vil også du helt sikkert nå til den erkendelse, at tandpine er langt værre end at gå til tandlæge, hvor du kan blive behandlet smertefrit i dag.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej Tandlæge.
Jeg er en ung fyr på 23 år, som har alt for mange problemer med min tænder.. Jeg har 15 fyldninger + 1 rodbehandling. Desuden har jeg fået hevet 1 kindtand ud fordi jeg havde for mange problemer med den.. Jeg er træt af at ALLE mine kindtænder giver mig problemer, det er kun mine fortænder + hjørnetæner som har det godt. Om 1 måned skal jeg have hevet mine visdomstænder ud, da der er hul i dem alle sammen. Da jeg blev 18 år, tog jeg ikke tandlæge i 4 år fordi jeg har tandlæge skræk, men da jeg endelig kom til tandlæge var det alt for sent desværre. Næsten alle mine kindtænder har plast fyldninger, hvornår skal de skiftes igen? jeg ved ikke hvad jeg snart skal gøre, kan man eventuelt hive kindtanden foran visdomstanden ud og erstatte med en delprotse i mit tilfælde? for jeg har slet ikke råd til alle de tandlæge besøg mere og hver gang de laver en fyldning kan jeg ikke tygge ordenligt ( 3 af dem er knækket, inden for 2 år)
Kan du rådgive mig med hvad jeg skal? for jeg gider simpelthen ikke rende frem og tilbage til tandlægen. Jeg lider af generaliseret angst. Jeg har snakket med min tandlæge om det og hun snakkede om alt muligt med spyt osv. Er der mulighed for en ung dreng som mig at få delprotse..
Kære Martin,
Det lyder som om, der er andre problemer i dit liv end tænder. Du skriver, at du lider af generaliseret angst. Er du i behandling for det? Får du medicin? For mig at se, er det vigtigt, at du får gjort noget ved det problem, ikke mindst i forhold til dine tænder.
Dernæst er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad du ønsker med dine tænder. Vil det være i orden, at få en helprotese senere, eller vil du gerne bevare så mange tænder som muligt?
Du skal være klar over, at en protese aldrig kommer til at sidde så godt fast som dine egne tænder. En protese er en skidtsamler, der kan forårsage huller i dine egne tænder, hvis du ikke er overordentlig omhyggelig med tandbørstning af tænder og protese. Dermed kan protesen være med til at forkorte den tid du har dine egne tænder.
Nu til dit spørgsmål: Det er altid muligt at få en delprotese. Der er ingen aldersbegrænsning for at få en delprotese, men det er ikke muligt - eller nødvendigt - at erstatte en enkelt tand. Hvis du skulle have en protese, mener jeg, der skal kigges på hele dit tandsæt og se hvilke tænder, der er bevaringsværdige, og hvilke der skal trækkes ud. Derefter kan man lave en delprotese, der erstatter de manglende tænder. Det vil bevirke, at der så at sige bliver ryddet op i din mund, så du kan nøjes med at komme til eftersyn 2 gange årligt, og du derved kan vedligeholde dine tænder fremover.
Under alle omstændigheder er det nødvendigt at være omhyggelig med tandbørsten.
Det er dejligt, at man selv kan gøre noget, for at bestemme størrelsen på tandlægeregningen, og hvor tit det er nødvendigt at gå til tandlæge. Rene tænder får ikke huller, og du kan redde meget ved omhyggelig tandbørstning.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej... Skriver med flere spørgsmål, som jeg håber i kan svare på.. Jeg er en ung kvinde, der virkelig ikke er glad for tandlæge-behandlinger, og dette ses tydeligt, da jeg mangler flere (næsten fleste) tænder i munden, da de simpelthen er knækket/rådnet væk, efter flere år med dårlig mundhygiejne og pleje. Og har efterfølgende ikke turde opsøge tandlæge, da jeg sidst prøvede fik et ordenligt "gok i nøden". Og følte mig meget nedgjort. Samt jeg desværre heller ikke er i besiddelse af så mange penge, som kræver for at få mit smil tilbage. Gør rigtig ondt at se ud som jeg gør, og det ikke at kunne smile.
Så lyder mine spørgsmål: Kan der laves tandudtrækninger af tænder som er knækket og rådnet helt nedenunder tandkødet? Eller hvordan behandles dette? Eller skal der kirurgisk indgreb til? Hvordan laves implantater/protese efterfølgende, når tandstatus er sådanne? Altså med tænderne helt knækket og rådnet til helt ned i tandkødet. Og hvor længe tager dette? Mere hvis flere tænder først skal trækkes ud, hvor længe skal man så gå uden tænder i munden? Eller kan det hele laves af en gang under fuld narkose? Og hvor kan dette lade sig gøre, og hvor man samtidig kan få lavet afdragsordning på dette? Da jeg jo ikke er i besiddelse af så mange tusinde kroner. På forhånd tak.
Mvh Maja
Kære Maja,
Først og fremmest skal du finde en tandlæge, der tager sig af patienter med tandlægeskræk. Dernæst er det med at få mobiliseret det fornødne mod og få ringet og bestilt en tid.
Det kan sagtens lade sig gøre at fjerne tandstumper selv om de næsten er skjult i tandkødet. Jeg kan ikke lægge en behandlingsplan for dig, når jeg ikke har set dig.
Ring til en tandlæge og snak med vedkommende om mulighederne både hvad angår tid, penge, afdragsordning og narkose.
Held og lykke!
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Vores søn som nu er voksen har altid kun haft 3 fortænder i overmunden.
Findes der en forklaring på dette evt. fra fostertilstanden. Vi har selv spekuleret på om det kunne være det "modsatte" af læbeganespalte.
Vi har tidligere spurgt diverse tandlæger, der bare har svaret at det skete en gang i mellem, vi er blevet nysgerrige igen, fordi han nu skal være far.
mvh Benny
Kære Benny,
Der er flere tænder i tandsættet, der kan mangle. De små fortænder i overkæben er en af de tænder det er mere almindeligt at se manglende anlæg af. Det er arveligt, og det kan opstå som en mutation. Hvis der ikke er tilfælde af tandmangel i jeres familie, må det være en af Vor Herres små påfund. Jeres søn kan give det videre til sit barn, men det er langt fra sikkert. I må have tålmodighed til barnet bliver så stort, at der kan tages røntgenbilleder for at se, om tænderne er der. Når den tid kommer synes jeg din søn skal nævne det for børnetandlægen.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej. Jeg er så uheldig at min venstre ledskive er faldet bagud. Jeg har for fem dage siden fået fjernet den, men ikke indsat nogen ny skive i. Mit problem og angst er.. Kommer jeg nogensinde til at kunne åbne munden mere end de to cm jeg kan nu, som også var tilfældet før operationen og hvis ja.. Hvordan ?? Jeg er på kæbekirugisk afdeling, men synes desværre at de ikke er særlig gode til at informere om hele lidelsen, samt behandling. Og derfor søger jeg flere fagpersoners meninger.. På forhånd tak
Kære Diana,
Man sætter aldrig en ny ledskive i. Det er ikke muligt. Jeg kan ikke give dig noget klart svar på, hvad prognosen er for din operation og dermed din gabeevne fremover. Jeg vil anbefale dig, at sætte dig ned, skrive alle dine spørgsmål på et stykke papir og derefter bede om at få en samtale med den tandlæge/læge, der har opereret dig. Bliv ved med at spørge til du har forstået det helt. Tag evt. en anden person med. Så er I to, der har hørt, hvad der bliver sagt. Det er altid svært at høre og forstå, når det gælder en selv, og man måske oven i købet har ondt og er bekymret. Jeg kan kun ønske dig al mulig held og lykke med samtalen.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej. Min datter på 13 år er indstillet til at få fjernet en tand, der har valgt at lægge sig ned i stedet for at komme op!! Det er tanden i underkæben, der sidder i efter de 4 føreste tænder. Den ligger helt vandret og skubber sig langsomt til venstre.....Børnetandlægen har anbefalet at få den væk og hun er nu indstillet til det hos specialist. De lægger ikke børn i fuld narkose, men tilbyder blot en "stesolid"...hvad er jeres erfaringer med børn/unge og sådanne noget større indgreb? Min datter er virkelig bange for det...Mange hilsner Tina
Kære Tina,
Det er aldrig rart, når ens børn skal opereres. For en dygtig kæbekirurg er det ikke en stor operation. Børn og unge heler oftest meget hurtigt og med færre smerter end voksne. Bed om at få en konsultation hos specialisten først hvor I bliver informeret ordentligt. Skriv alle dine bekymringer og spørgsmål op på et stykke papir, så du får svar på det hele og bliv ved til du synes du har et godt grundlag for en beslutning. Når I har taget beslutningen om operation, er det vigtigt, at du er fuldstændig rolig og støtter din datter. Hvis I er blevet enige om, at operation er det bedste, er det sådan, det er. Jo mere rolig du er, jo lettere vil det blive for din datter.
Jeg er enig i at der ikke skal bruges fuld narkose. Der er altid en risiko ved at komme i narkose. Man kan faktisk dø af det, og man kan blive hjerneskadet. Denne operation er på ingen måde livstruende, så den skal selvfølgelig foregå i lokalbedøvelse.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hejsa,
Jeg har i et par uger haft ondt i mit venstre øre, og det trækker ned på siden af halsen og i skulderen (måske pga. spændinger). Tandkødet i overmunden og i kæbehulrummet er begyndt at stramme lidt (helt frem til fortænderne i overmunden). Det gør ikke ondt i nogen speciel tand, eller når jeg tygger eller ved koldt/varmt. Jeg frygter, det er nervebetændelse, da jeg så skal have foretaget en rodbehandling, og det skulle være ret pinefuld.
Kære Tanja,
Jeg synes, du skal ringe til din tandlæge hurtigst muligt og få kigget på det. Min erfaring at øresmerter hænger sammen med tandproblemer i undermunden, så det kan være to forskellige problemer. Jeg kan berolige dig med, at det ikke altid er smertefuldt at få en rodbehandling. Så afsted til tandlægen!
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Hej. Jeg skriver fordi jeg har fået pludselig ondt i min kindtand og allerede efter et par dage er smerten blevet værre. Det er mest når jeg spiser. Jeg prøvede og kigge med et spejl og kunne se at der hvor jeg har ondt er der noget rundt blåt. Er det et hul jeg har fået eller er det en rod som driller?
Kære Camilla,
Det kan godt lyde som om, det er en sølvfyldning du ser. Det kan være revner - infraktioner hedder det på fagsprog - i din tand eller det kan være hul - caries - under fyldningen, der laver problemer for dig. Alt i alt skynd dig til tandlægen - jo før jo bedre.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg bruger tandtråd og har for nyligt fundet på også at bruge tandtråd bag de bageste kindtænder i over- og undermund. Jeg fik fjernet alle mine visdomstænder, da jeg var ganske ung og jeg kan godt komme ned med tandtråden lige bag de bageste kindtænder, selvom der ikke er to tænder at køre tandtråden imellem. Jeg er nu blevet i tvivl om det er fornuftigt, at bruge tandtråd dér eller jeg bare skaber kanaler hvor bakterier kan lægge sig? Jeg trækker tandtråden ned mellem den bageste tand og det bagvedliggende tandben, tror jeg det hedder.
Med venlig hilsen
Bente
Kære Bente,
Det er en fin ide med at bruge tandtråd bag de bagerste tænder. Du skal blot være opmærksom på at du ikke skader dit tandkød. Hold tråden godt fremad i munden så den kører stramt på tanden.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg er en kvinde på 32 år, som har flækket en kindtand. Min tandlæge har anbefalet en guldkrone, da den skulle være mest holdbar. Jeg har svært ved at forestille mig med en guldtand med den alder jeg har. Hvad er jeres anbefaling af porcelænskroner i forhold til guldkroner på kindtander i min alder også i fht. økonomi?
Hilsen Sigrid
Kære Sigrid,
Guldtænder er desværre gået lidt af mode. Fagligt set er det en rigtig god og meget holdbar behandling. Fordelen ved en guldkrone er at der ikke skal fjernes så meget tand som hvis der skal laves en porcelænskrone. Guldet er også blødere end porcelænet. Hvis du skærer tænder vil det helt klart være bedst med en guldkrone. Hvis det er et sted det ikke kan ses hvad er så problemet? Jeg kan godt forstå du synes du er for ung til guld. Nu har du fået min mening. Tag en snak med din tandlæge så du får en løsning du er glad for.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE
Jeg har en kindtand hvor tandhalsen er meget følsom overfor berøring af enten tandbørste, eller mad. Når jeg mærker på den med en negl gør det også ondt, men jeg kan ikke mærke noget hul, og tanden er ikke kuldefølsom eller øm. Hvad kan dette skyldes og hvad vil behandlingen være?
Hilsen Kurt
Kære Kurt,
Følsomme tandhalse kan være noget træls noget. Først om fremmest synes jeg, du skal få kigget på din tand hos tandlægen, så du er sikker på, det er en følsom tandhals.
Hvis det er en følsom tandhals, er kuren at børste forsigtigt - men holde rent. Dernæst skal du i en periode lade være med at spise/drikke sure ting. Det kan være danskvand med citrus, juice, frugtsodavand, cola, appelsiner, æbler, grapefrugt, frugtslik, saftevand - du kan selv lede videre i din kost, hvis der er flere sure ting, jeg ikke har nævnt. Når tanden er faldet til ro, kan du langsomt begynde med de sure ting, og se hvor meget din tand kan tåle.
Det kan også være du lige har skiftet tandbørste og har fået kradset lidt ekstra på din tandhals. Du kan forsøge dig med at lægge lidt tandpasta på tandhalsen inden du går i seng. Tør tanden af og kom tandpasta på tanden - lidt mere end du ville putte creme på dine hænder. Fluoren i tandpastaen kan få tandhalsen til at falde til ro. Det kan være du skal gøre det hver aften i en uge før det hjælper.
Med venlig hilsen dinTANDLÆGE